Jom klik2 Tabung Caya

Monday, May 30, 2011

American Choc Cake Versi Mamawana


Assalam

Hari ni tergerak hati nak berkongsi choc cake spt foto di atas. Mama ni taklah rajin sangat memasak. Tapi sebulan sekali tu rajin juga bancuh kek utk makan anak-beranak dan sedikit tapau ke opis utk rakan2 sepejabat.

Bahan A : 1 1/3 cawan air suam
3/4 cawan serbuk koko

Bahan B : 1 3/4 cawan tepung gandum @ kadang2 mama guna SRF ajer tanpa baking powder
2 tsp baking powder
1 1/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp garam

Bahan C: 3/4 cawan mentega
1 3/4 cawan gula caster
3 biji telur

Caranya:

Gaul bahan A dan biarkan. Pukul mentega dgn gula biar gebu. Masukkan telur satu persatu. Masukkan bahan B berselang seli dgn bahan A., kacau rata. Masukkan adunan dlm acuan 8 x 8, terus bakar selama 25-20 minit dgn kepanasan 180C. Check kepanasan oven dulu ya sebelum bakar kek.

Topping:

300 gm susu sejat }
300 gm cooking chocolate } cairkan atas api. Resipi asal ada tepung jagung utk topping. Dah 1 sudu kecil butter cuba buat tapi anak2 tak suka.
1/2 cawan air

Caranya:

Cairkan susu dan cooking chocolate atas api perlahan2. Masukkan yg bahan topping lain2 hingga kelihatan pekat. Biar sejuk baru sapu keliling kek. (Mama suka guna 1 sudu besar susu tepung Ori produk Zhulian)

Coba 'in. memang sedap, simple. Anak dara 15 tahun pun bleh bancuh kek nih. Anak dara kena rajin ya. Yuk.


3 comments:

  1. Oohhh tidakkkkkkkkk!!
    ................tak tahan godaan nihh!!
    yummyyy!;)

    ReplyDelete
  2. assalam..

    alamak.. terliur le plak.. mmg nmpk mnyelerekan..

    ReplyDelete